Skip to content

Voor OCO's

Als onafhankelijke cliëntondersteuner (OCO) ondersteun je inwoners. Je contactpersoon en de coördinatoren van OCO Almere helpen je dit zo goed mogelijk te doen.

Heeft u een vraag?

Bel OCO Almere op

Stuur een mail naar

Goed voorbereid aan de slag

Als ervaringsdeskundige onafhankelijke cliëntondersteuner (afgekort: OCO) volg je trainingen en intervisie. Dit helpt je om je rol goed uit te voeren. Het zorgt ook dat je kunt leren van andere ervaringsdeskundigen. Je wordt ingewerkt volgens ons OCO aannamebeleid, krijgt een trainingsmap waarin je al je werkbladen en aantekeningen kunt bewaren. Soms verandert er iets in het trainingsmateriaal. Op deze pagina vind je altijd de laatste versies.

Kijk bij het trainingsmateriaal vooral ook naar het uitlegblad ‘Praktische afspraken’. Hierin staan alle afspraken over bijvoorbeeld contact met je contactpersoon en de coördinatoren, declaraties en verzekeringen.

Downloads Trainingsmateriaal - Module 1 Wat is OCO?

373.2 KB

52.9 KB

75.8 KB

419.5 KB

Downloads Trainingsmateriaal - Module 3 Intervisie

96.9 KB

281.9 KB

Zelftoets OCO Almere

Heb je interesse in (vrijwilligers)werk voor OCO Almere? En wil je graag je kennis testen? Via onderstaande link kun je een vragenlijst invullen. Je kunt ook gelijk je antwoorden controleren en de toelichting op de vraag lezen. Wil je de vragen en antwoorden liever in een pdf bestand; scrol dan naar beneden om deze documenten te downloaden.

De Zelftoets van OCO Almere.

In een kort filmpje leggen we uit hoe je de zelftoets kunt invullen.

Downloads Eindtoets OCO - training

108.1 KB

107.5 KB

Hulp bij je rol

Ben je aangesloten bij een partnerorganisatie van OCO Almere? Dan heb je daar een contactpersoon. Hij of zij is jouw eerste aanspreekpunt bij vragen. Bijvoorbeeld over zaken als:

  • je rol als OCO (hoe pak je zaken aan, wat doe je wel en wat doe je niet)
  • lastige situaties die je meemaakt als OCO
  • praktische zaken (bijvoorbeeld vragen over declaraties)

Kan jouw contactpersoon jouw vraag niet beantwoorden? Stel je vraag dan samen met je contactpersoon aan een van de coördinatoren van OCO Almere. Je kunt ook terecht bij de coördinatoren als je geen onderdeel bent van een partnerorganisatie.

De coördinatoren zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur. Het telefoonnummer is (036) 200 21 58. De werklocatie van de coördinatoren is buurtcentrum Kolkzicht.

 

Vertrouwenspersoon

Bij OCO Almere streven we ernaar een prettige en veilige omgeving te bieden voor onze medewerkers en vrijwilligers. Daarom hebben we een toegewijde vertrouwenspersoon beschikbaar om te luisteren, adviseren en ondersteunen bij persoonlijke en professionele zaken. Of het nu gaat om een lastige situaties die je meemaakt als OCO, persoonlijke uitdagingen, of andere zaken die invloed hebben op het welzijn van onze teamleden. Neem contact op met onze vertrouwenspersoon voor een vertrouwelijk gesprek.

Contact met Almeerders

De coördinatoren matchen jou met inwoners op basis van jouw kennis en ervaring. Hieronder vind je documenten die je nodig hebt bij het contact met inwoners. Met het eerste formulier vraag je toestemming om de gegevens van de inwoner te mogen gebruiken. Met het tweede formulier sluit je de ondersteuning aan een inwoner af. Voor het afsluiten van een casus kun je ook mailen of bellen met een van de coördinatoren of de ondersteuner van OCO Almere.

Contact met professionals

Heb je contact met professionals en wil je helder uitleggen wat jouw rol als OCO inhoudt? Gebruik hiervoor het gesprekskaartje ‘Dit doe ik als ervaringsdeskundige OCO’.

Professionals en jij kunnen over en weer veel van elkaar leren. In de brochure ‘Wat kan ik van je leren’ lees je de ervaringen van professionals en ervaringsdeskundigen die samen hebben opgetrokken. Is dit ook iets voor jou? Bespreek de mogelijkheden dan met je contactpersoon of een van de coördinatoren.

OCO worden?

Ben je nog geen OCO, maar heb je wel interesse om dit te worden? Neem dan contact op voor een oriënterend gesprek. Het liefst werkt OCO Almere met OCO’s die zijn aangesloten bij een lokale (vrijwilligers)organisatie. Op die manier draagt OCO Almere namelijk bij aan een stevig en georganiseerd netwerk van actieve inwoners in de stad. Kijk voor meer informatie op de pagina Onze partners.

Ga naar de inhoud