Skip to content

Veelgestelde vragen

Kunt u niet vinden wat u zoekt? Misschien helpen onderstaande veelgestelde vragen u. Natuurlijk mag u ook mailen of bellen.

Extra uitleg over onze dienstverlening

Hoe houdt OCO Almere rekening met de coronamaatregelen?

Ook in deze periode van het coronavirus blijft OCO Almere inwoners ondersteunen. Waar mogelijk vindt het contact plaats via de telefoon. Is het toch nodig dat een ervaringsdeskundige bij u thuis komt? Dan houdt hij of zij zich aan de landelijke maatregelen. Dat is belangrijk voor uw eigen veiligheid en die van de ervaringsdeskundige.

Is OCO Almere onderdeel van de gemeente?

Nee, OCO Almere is een eigen netwerk. De ervaringsdeskundigen van OCO Almere zijn niet in dienst bij de gemeente of bij een zorgaanbieder. Wij zijn dus onafhankelijk.

De gemeente Almere is wettelijk verplicht om cliëntondersteuning te organiseren in de stad. Hiervoor kan de gemeente een of meer organisaties geld (subsidie) geven. OCO Almere krijgt subsidie van de gemeente om de cliëntondersteuning uit te voeren.

Moet ik betalen als ik een ervaringsdeskundige van OCO Almere inschakel?

Nee, u hoeft niets te betalen. Ook geen eigen bijdrage of eigen risico. Onafhankelijke cliëntondersteuning is altijd gratis.

Mag ik meer dan één persoon meenemen naar gesprekken met instanties?

Ja, dit mag. U kunt bijvoorbeeld een familielid of vriend vragen om u te helpen. U mag ook én een naaste én een onafhankelijke cliëntondersteuner (OCO) vragen om mee te gaan.

MEE IJsseloevers en Adviespunt Zorgbelang bieden ook onafhankelijke cliëntondersteuning aan. Wat is het verschil met OCO Almere?

Ervaringsdeskundige OCO’s van OCO Almere:

 • hebben specifieke eigen kennis en ervaring
 • zijn snel beschikbaar
 • kunnen en mogen net dat stapje extra zetten
 • werken als vrijwilliger
 • kunnen u waar nodig in contact brengen met de beroepskrachten van MEE, Adviespunt zorgbelang of andere organisaties.


Beroepsmatige OCO’s van o.a. MEEAdviespunt Zorgbelang (Flever) en Co Weet Raad.

 • hebben vakinhoudelijke kennis
 • kennen de weg in het professionele veld
 • hebben een professioneel netwerk
 • staan wat meer op afstand en toch dicht bij inwoners
 • Sommige beroepsmatige OCO’s werken ook buiten de regio Almere.
 • Sommige beroepsmatige OCO’s zijn ook mantelzorgmakelaar. Hierdoor kunnen ook cliënten die (nog) geen Wlz indicatie kosteloos geholpen worden. 

Kan een OCO mij helpen om boodschappen te doen?

Nee, een OCO helpt u niet bij het boodschappen doen. U kunt hiervoor wel iemand vragen van het Burennetwerk van de VMCA.

Kan een OCO mij naar het ziekenhuis brengen?

Nee, een OCO kan u niet vervoeren naar het ziekenhuis. Heeft u niemand in uw eigen omgeving die u kan brengen? Misschien kan een vrijwilliger van de VMCA u verder helpen.

Kan een OCO mij helpen bij het vinden van woonruimte?

Wij raden u aan om zelf alvast stappen te zetten om een woning te vinden. Schrijf u in bij Woningnet. Bekijk  op de website van Het Vierde Huis of u in aanmerking komt voor een urgentieverklaring. Verder; het wijkteam organiseert elke twee weken online een informatiesessie over uw mogelijkheden voor het vinden van een passende woonruimte. Op deze website vindt u meer informatie over deze sessies: ”aanmelding bijeenkomst”.

Een OCO kan met u meedenken of kan meegaan naar gesprekken, bijvoorbeeld met Het Vierde Huis.

Ik ben ontevreden over mijn hulp of ondersteuning. Wat kan een OCO voor mij doen?

Laat de organisatie die u ondersteunt weten dat u ontevreden bent. Vindt u het lastig om het gesprek aan te gaan? Een OCO kan u helpen om het gesprek goed voor te bereiden.

Wat doet een OCO wel en wat doet een OCO niet?

Op de pagina Voor inwoners leest u wat een OCO voor u kan doen. Twijfelt u over wat een OCO wel of niet voor uw kan betekenen? Bel of mail ons dan. We denken graag mee over de mogelijkheden. Of we wijzen u op andere organisaties die u kunnen helpen.

Ik wil graag weten waar ik mijzelf nog verder kan ontwikkelen, ondanks mijn beperking.

OCO Almere heeft samen met andere partijen een overzicht gemaakt voor ontwikkelmogelijkheden voor volwassen mensen die anders leren, met name volwassenen met een licht verstandelijke beperking. Wilt u liever in gesprek met een ervaringsdeskundige over mogelijke ontwikkelmogelijkheden? Bel OCO Almere, stel uw vraag en we koppelen u aan een ervaringsdeskundige. Het overzicht kunt u hier downloaden: https://www.socialewegwijzeralmere.nl/presentatie-een-leven-lang-leren-augustus-2021/

Heeft u een vraag?

Bel OCO Almere op

Stuur een mail naar

Ga naar de inhoud